Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον “αέρα” ξανά η ΔΕΔΙΣΑ


» Στέλνει στους Δήμους τον “λογαριασμό” για τα 2,2 εκ. ευρώ του Φ.Π.Α.
Στους δημότες κινδυνεύει να μετακυλίσει το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ από τη μη επιβολή Φ.Π.Α. στις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων της Π.Ε. Χανίων και ΔΕΔΙΣΑ, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις.
Τις επόμενες ημέρες, οι Δήμοι αναμένεται να λάβουν με τη μορφή απαιτήσεων τους “λογαριασμούς” που φτάνουν τα 1,5 εκ. Ευρώ για τον Δήμο Χανίων και τα 500.000 ευρώ για τον Δήμο Πλατανιά και αφορούν το μισό 2017, το 2018 και το 2019.
Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΔΕΔΙΣΑ, με στόχο την χάραξη “κοινής γραμμής” από τους Δήμους των Χανίων και την επιχείριση.
«Ενημερωθήκαμε ότι ήδη έχουν υπολογιστεί τα ποσά επιμερισμού ανά Δήμο και ανά προγραμματική σύμβαση, αποκομιδής και εναπόθεσης. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ και θα υπάρξουν ενέργειες από την ΔΕΔΙΣΑ για ανάκτησή του». τόνισε στα “Χ.ν.” ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. Όπως εξήγησε, αυτό το ποσό είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν εξωφρενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες. Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δημάρχων είναι να αναζητηθεί η κάλυψη του ποσού από κρατικές χρηματοδοτήσεις όπως το πρόγραμμα “AKSIA” ή το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Εάν δεν εξασφαλιστούν οι πόροι ή η ΔΕΔΙΣΑ ή οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο», κατέληξε.
Δημόσιο εναντίον δημοσίου
Στο μεταξύ, τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών είχε θεωρηθεί ότι ξεκαθαρίζει το θέμα αφού όριζε ότι οι ΦΟΣΔΑ για τις συμβάσεις που υπογράφουν με τους Δήμους δεν είναι υποκείμενοι σε ΦΠΑ. Ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση των ΦΟΔΣΑ από τον ΦΠΑ, εξαρτάται από τη μη στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού σε βάρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων που για την ίδια δραστηριότητα υπάγονται στον ΦΠΑ ενώ η ευθύνη για την ερμηνεία της εγκυκλίου περνά στην οικεία ΔΟΥ.
Εν προκειμένω, η ΔΟΥ Χανίων ενώ δέχεται την εξαίρεση από τον ΦΠΑ τις συμβάσεις εναπόθεσης απορριμάτων, έχει την πάγια άποψη ότι η μη υποβολή ΦΠΑ στις συμβάσεις αποκομιδής, διαταράσσουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων έχουν από πέρυσι κινηθεί δικαστικά εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης. Στο μεταξύ, οι νέες προγραμματικές συμβάσεις εξακολουθούν να υπογράφονται χωρίς ΦΠΑ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου του κράτους, αφού εξάλλου σε διαφορετική περίπτωση, δεν εγκρίνονται και επιστρέφονται από τον Επίτροπο!
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” Δήμοι και ΔΕΔΙΣΑ θα επιχειρήσουν με επιστολή τους στην ΑΑΔΕ,να τεκμηριώσουν ότι ούτε στην αποκομιδή απορριμάτων υπάρχει ανταγωνισμός, αφού πρόκειται για έργο αδύνατο να διεκπεραιώσει ιδιώτης, αντίθετα με την άποψη της ΔΟΥ Χανίων.
Eτοιμο μέσα στο καλοκαίρι το νέο κύτταρο
Λύση στο πρόβλημα της τελικής εναπόθεσης απορριμάτων στα Χανιά για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια, αναμένεται να δώσει το νέο κύτταρο ταφής απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Δ.ΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι. Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, το νέο κύτταρο ολοκληρώνεται και θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι να δεχθεί απορρίμματα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,2 εκ. Ευρώ για επιπλέον βελτιώσεις του κυττάρου, πέραν των 6 εκ. Ευρώ της τρέχουσας σύμβασης, θέμα για το οποίο θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομίας, την Παρασκευή.
Αυτό που θα παραμείνει σε εκκρεμότητα είναι η τελική διαμόρφωση των παλαιών κυττάρων, για τα οποία υπάρχει πρόταση δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου.
Λύση για τη λυματολάσπη
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η ΔΕΔΙΣΑ θα προχωρήσει σε κομποστοποίηση της λυματολάσπης σε παρακείμενο του κυττάρου οικόπεδο, το οποίο πρόσφατα αποκτήθηκε από την ΔΕΥΑΧ για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με την μελέτη που είναι έτοιμη για δημοπράτηση μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η λυματολάσπη αντί να ξηραίνεται και να θάβεται, θα γίνεται κομπόστ για χρήση σε αποκατάσταση λατομείων.
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2021
Η συλλογή των βιοαποβλήτων θα είναι υποχρεωτική στη χώρα μας από το 2021, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ, Γιάννη Κουτράκη. Στους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν σε όλους τους Δήμους, θα συλλέγονται υπολείμματα τροφών και κλαδιά, φύλλα, πριονίδι, στάχτη, τα οποία θα συλλέγονται και θα μετατρέπονται σε κομπόστ, κάτι που ήδη κάνει δοκιμαστικά η ΔΕΔΙΣΑ από το 2017.
 http://www.haniotika-nea.gr/ston-quot-aera-quot-xana-i-dedisa/





259Δήμος Αποκορώνου pdfppt 1.400.000.000 €
260Δήμος Γαύδου pdfxls 380.000.000 €
261Δήμος Καντάνου-Σελίνου pdfxls 1.375.600.000 €
262Δήμος Κισσάμου pdfppt 2.000.000.000 €
263Δήμος Πλατανιά pdfxls 2.500.000.000 €