Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΞΑΦΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η Αθήνα δεσμεύει περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά (ΧΑΡΤΕΣ)...



Στρατιωτικές ασκήσεις στις 4 Μαΐου στη Σαμοθράκη, στις 6 και 20 Μαΐου στη Λήμνο και στις 5 Μαΐου δυτικά των Ψαρών.
Ξαφνική στρατιωτική κινητοποίηση έχουμε από την Αθήνα, καθώς δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αμέσως μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για τις ίδιες περιοχές.

Η Άγκυρα πιέζει για αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά είναι ξεκάθαρο πως το γεγονός αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιούνται αιφνιδιαστικά για τη θωράκιση του Αιγαίου και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.
«Θερμαίνει» το μέτωπο του Αιγαίου η Άγκυρα όχι μόνο με τις συνεχείς υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά αλλά και με την διατήρηση στο προσκήνιο των απαιτήσεων της για αφοπλισμό τους, ενώ συνεχίζει την τακτική της … «αντιποίησης Αρχής» με την ακύρωση ελληνικών NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και έκδοση νέων από τον σταθμό της Αττάλειας, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της ελληνικής περιοχής ευθύνης στην κρίσιμη αυτή περιοχή.
Η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις την στιγμή που είχε δοθεί η εντύπωση ότι είχε ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο Υπουργών Άμυνας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά δηλώνοντας ότι αναβάλει την μεγάλη αεροναυτική άσκηση Mavi Vatan 2020 λόγω ανωτέρας βίας (οικονομικά προβλήματα και κυρίως λόγω πλήγματος που έχει δεχθεί το Ναυτικό από τον κορονοϊό), απαιτούσε ουσιαστικά την αμοιβαία ακύρωση και της ελληνικής άσκησης «Καταιγίδα». Μια τέτοια συζήτηση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσε να γίνει και έτσι σύμφωνα με δημοσιεύματα η Αθήνα επιλέγει να σπάσει στα τρία την μεγάλη αεροναυτική άσκηση ώστε και αυτή η κίνηση να προβληθεί ως κίνηση καλής θέλησης και να υπάρξει οικονομία δυνάμεων χωρίς να αναβληθούν πλήρως οι ασκήσεις.

Για την Τουρκία και πάλι μπαίνει ψηλά στην ατζέντα η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και σε μια πρωτόγνωρη κίνηση η Τουρκία εξέδωσε όχι μόνο ΝΟΤΑΜ’s όπως κάνει συνήθως, με τις οποίες να δηλώνει την θέση της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά έσπευσε να εκδώσει και NAVTEX εγείροντας πάλι θέμα αποστρατικοποίησης.
Συγκεκριμένα η Αθήνα έχει δεσμεύσει περιοχές για ασκήσεις στις 4 Μαΐου στη Σαμοθράκη, στις 6 και 20 Μαΐου, στη Λήμνο και στις 5 Μαΐου δυτικά των Ψαρών.









Ο τουρκικός Σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ τρεις NAVTEX με τις οποίες, δεν απαγορεύει φυσικά όπως μεταδόθηκε από πολλά Μέσα την πραγματοποίηση των ελληνικών ασκήσεων, καθώς δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αλλά καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει την υποχρέωση της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, συμπεριλαμβάνοντας τα σε σχεδιασμό ασκήσεων. (Οι ελληνικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν θαλάσσιες περιοχές και μικρό χερσαίο τμήμα της Σαμοθράκης, Λήμνου και Ψαρών και χωρικά ύδατα Λέσβου και Αη Στράτη).
Εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πίεσης που ασκεί η Τουρκία ώστε να προβάλει ακόμη και μέσω μιας «ουδέτερης» τεχνικής διαδικασίας όπως είναι η έκδοση Αναγγελιών για Ναυτιλομένους τις απαιτήσεις για αφοπλισμό των νησιών, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης για το liberal.gr.
Οι τουρκικές NAVTEX αναφέρουν ότι οι αντίστοιχες ελληνικές «συνιστούν παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των Ψαρών, Λήμνου, Αη Στράτη, Λέσβου και Σαμοθράκης όπως προβλέπει η Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης του1923. Σύμφωνα με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου, η παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου είναι απαράδεκτη».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι τουρκικές NAVTEX όχι μόνο συμπεριλαμβάνουν τον Αη Στράτη στην απαίτηση για αποστρατικοποίηση, ενώ το νησί δεν αναφέρεται σε καμιά Συμφωνία. Ακόμη και το Στεητ Ντιπάρτμεντ έχει παραδεχθεί ότι δεν αφορά το συγκεκριμένο νησί η συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης. Ωστόσο η Τουρκία αναφέρεται σε «νησιά του Αιγαίου» γενικώς, θέλοντας έτσι και να επιτείνει την σύγχυση για την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης και να εμφανίσει ότι όλα ανεξαιρέτως τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αφοπλιστούν.
Η Τουρκία βεβαίως συνέχισε να εκδίδει και NOTAM’s όπου και πάλι με αφορμή ελληνική ΝΟΤΑΜ πρόβαλε τις τουρκικές θέσεις περί αποστρατιωτικοποίησης: «Η ελληνική ΝΟΤΑΜ συνιστά παραβίαση των Συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, για το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου βάσει της απόφασης των Εξι Δυνάμεων του 1914 και της Συνθήκης της Λοζάνης 1923 (με το παράρτημα της για το καθεστώς των Στενών) και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων 1947» και κάνει ειδική αναφορά στα νησιά: Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Ψαρά, Χίο, Ικαρία, Λήμνο, «Μυτιλήνη », Σάμο,Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο, Πάτμο, απαιτώντας να αποκλεισθούν μελλοντικά τα νησιά αυτά από κάθε σενάριο στρατιωτικών ασκήσεων .
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία κατά παράβαση των κανόνων αναφέρεται στα ελληνικά νησιά με την τουρκική ονομασία τους έχοντας σε παρένθεση την αγγλική ονομασία.


Η ελληνική απάντηση στις τέτοιου είδους τουρκικές NOTAM’s δόθηκε μέσω ΝΟΤΑΜ η οποία αφενός επισημαίνει ότι οι τουρκικές Αναγγελίες είναι άκυρες καθώς αφορούν το FIR Αθηνών και το Ελληνικό UIR (Upper Information Region) όπου η μόνη αρμόδια αρχή είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι είναι εσφαλμένος, παραπλανητικός και στερείται κάθε νομικής βάσης ο τουρκικός ισχυρισμός και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση στο πλαίσιο οποιασδήποτε από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που είναι σε ισχύ, για την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου (σ.σ. απαντά στην τουρκική ΝΟΤΑΜ που αφορά συγκεκριμένα την Λήμνο) και δηλώνεται ότι η «Ελλάδα θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί Στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή όπως ακριβώς έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα..».
Προβληματισμό πάντως προκαλεί και η προσπάθεια της Τουρκίας να υποσκάψει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο με την απόπειρα παράνομης υποκατάστασης της Ελλάδας στην άσκηση αρμοδιοτήτων όπως η έκδοση NAVTEX στην περιοχή η οποία επικαλύπτεται από τις τουρκικές διεκδικήσεις όπως διατυπώθηκαν με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Έτσι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία αμέσως μετά την έκδοση ελληνικών NAVTEX για ασκήσεις στην περιοχή νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης σπεύδει να δηλώσει ότι «εκδίδονται από αναρμόδιο Σταθμό, καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας» ο οποίος συγχρόνως εκδίδει νέα NAVTEX που αφορά την άσκηση η δραστηριότητα την οποία έχει ήδη αναγγείλει ο Σταθμός του Ηρακλείου.
 Προχθες πάντως το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανάρτησε σειρά φωτογραφιών που παρουσιάζουν αμφίβιες δυνάμεις να πραγματοποιούν ασκήσεις απόβασης, ενημερώνοντας ότι στο διήμερο 27-28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής του Τουρκικού Ναυτικού με την συμμετοχή 18 πλοίων, UAV και αμφίβιων δυνάμεων.




 Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου καταλήγει ως εξής: «Χάρη στα αποτρεπτικά και προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν εναντιον του Covid-19 το τουρκικό Ναυτικό διατηρεί την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στο μέγιστο επίπεδο για να εκπληρώσει όλες τις αποστολές που θα του ανατεθούν χωρίς να επηρεάζεται από την πανδημία..».

πηγη


ellinotourkika.gr