Κάλπες μέσα στο καλοκαίρι για να προλάβει την πείνα στήνει ο Κ.Μητσοτάκης – Θα προηγηθεί σαρωτικός ανασχηματισμός...




Αναθεωρεί τον σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός 

Κ.Μητσοτάκης σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του Μαξίμου και προσανατολίζεται πλέον στην διενέργεια τους Ιούλιο ή Αύγουστο με προφανή σκοπό και στόχο να προλάβει το κύμα ανεργίας και «βουτιάς» της οικονομίας του φθινοπώρου.

Επίσης θα ήθελε να προλάβει και τυχόν δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις διπλές κάλπες.

Γιατί οι κάλπες θα είναι διπλές εκτός εάν υπάρξει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας όπως πιέζει η Γερμανία με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετική αναφορά έκανε o Aλέξης Τσίπρας σε ομιλία του χθες στην πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου  «έριξε γέφυρες» προς τη Νέα Δημοκρατία δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν ή τέλη Ιουλίου ή τέλη Αυγούστου με προφανή στόχο να εκμεταλλευθούν το ακόμα θετικό κλίμα που υπάρχει από την αίσθηση «ορθής αντιμετώπισης» της πανδημίας του κορωνοιού η οποία υπάρχει τώρα στους πολίτες.

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει εκλογές σε έναν από τους δύο μήνες και τον αμέσως επόμενο μήνα νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.

Πριν από αυτό όμως θα προηγηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου σαρωτικός ανασχηματισμός με την απομάκρυνση 5 έως 7 πρωτοκλασάτων υπουργών που έχουν απογοητεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ενός αριθμού μεταξύ 10 έως 15 υφυπουργών.

Το νέο σχήμα θα πάει σε εκλογές. Το νέο σχήμα θα είναι περισσότερο δεξιό για να κατευνάσει την οργή των παραδοσιακών ψηφοφόρων τη ΝΔ που είδαν την κυβέρνηση της ΝΔ του 2019 να προέρχεται κατά βάση από το παλιό ΠΑΣΟΚ.

Όχι ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ και η παλιά Αριστερά που κυβερνούν αυτή την στιγμή την χώρα θα πάψουν να κυβερνούν και στη νέα περίοδο μετά τις εκλογές

Ο Κ.Μητοστάκης έχει κάνει τις επιλογές του για συγκεκριμένους λόγους και με αυτές θα πορευτεί.

 https://www.kontraseolous.gr.

Άνοιξαν την κάνουλα οι τράπεζες και... περιμένουν...



Σχεδόν 2 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Μάρτιο, τώρα αναμένεται νέα αύξηση με τις εγγυήσεις του Δημοσίου 

 

«Ξύπνησαν» από την πανδημία του κορονοϊού οι τράπεζες τον Μάρτιο και απελευθέρωσαν σημαντικά ποσά ρευστότητας στον επιχειρηματικό τομέα, ενώ τώρα περιμένουν αφενός την εξέλιξη του ανοίγματος της οικονομίας και, αφετέρου, την ενεργοποίηση των μέτρων υποστήριξης της ρευστότητας με κρατικές εγγυήσεις για να καθορίσουν την πολιτική των επόμενων μηνών.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι, ύστερα από ένα «αναιμικό» ξεκίνημα της χρονιάς, με αρνητική ροή πιστώσεων στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο και μικρή (κάτω από 500 εκατ. ευρώ) θετική ροή τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο οι τράπεζες αφυπνίστηκαν, καθώς τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να απειλούν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα, και πρόσφεραν ρευστότητα ύψους 1,859 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.

Σε δωδεκάμηνη βάση, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών χρηματοδοτικών ροών στον επιχειρηματικό τομέα εκτινάχθηκε στο 3,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και από τα υψηλότερα που έχουν εμφανισθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έγινε κυρίως προς τους μεγάλους και καλούς πελάτες των τραπεζών, οι οποίοι είχαν ήδη αναξιοποίητα όρια πρόσθετου δανεισμού και έσπευσαν να αντλήσουν ρευστότητα για να προετοιμάσουν την άμυνά τους για την επερχόμενη κρίση. Αντίθετα, για τις μικρότερες επιχειρήσεις η πρόσβαση σε δανεισμό εξακολουθεί να είναι δύσκολη, ενώ για τους καταναλωτές οι πόρτες παραμένουν κλειστές, με τις καθαρές ροές να είναι αρνητικές και τον Μάρτιο (-178 εκατ. ευρώ).

Το κλειδί για την αύξηση του δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να βρουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αντέξουν στην πίεση της συγκυρίας, είναι η ενεργοποίηση των κρατικών προγραμμάτων παροχής εγγυήσεων για δάνεια, που ήδη έχει αρχίσει, αλλά αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Μάιο. Οι εγγυήσεις περιορίζουν το ρίσκο των τραπεζών και αναμένεται να διευκολύνουν την πρόσβαση επιχειρήσεων που, σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να περάσουν από... σαράντα κύματα για να χρηματοδοτηθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάρτιο ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 0,7% από -1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3.784 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων αυξήθηκε σε 8% από 4,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 5.150 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 96 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2020.

Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2020, ήταν θετική κατά 2.082 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 4,1% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Το Μάρτιο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 0,1% από -0,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.702 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 302 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2020, ήταν θετική κατά 1.859 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 462 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,6% από 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε σε 3,4% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.655 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 360 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 6,1% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 205 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 102 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Το Μάρτιο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 3 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 178 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Αύξηση κατά 2.304 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 963 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 1,7% από -15,8% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 2.846 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.059 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 8,8% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1.505 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 601 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 19,8% από 17,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 484 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 172 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 117 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 1.341 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα.


 https://www.sofokleousin.gr/anoiksan-tin-kanoula-oi-trapezes-kai-perimenoun

Όλο το χρονοδιάγραμμα της νέας κανονικότητας


Μάσκες, τήρηση σωματικών αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνωστισμού και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, με βάση το γενικό πλαίσιο που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν έξι συναρμόδιοι υπουργοί.
Έτσι από Δευτέρα, η χρήση της μάσκας θα είναι απαραίτητη για όλους όσοι μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και για εκείνους που βρίσκονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία.
Από τις επερχόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις την επόμενη μέρα διαμορφώνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Σύσταση τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.
- Κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στις εργασίες τους.
- Τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά.
- Δεν θα ανοίξουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές. Θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ με ραντεβού.
- Προκρίνεται η χρήση ΙΧ αντί ΜΜΜ - Δεν ισχύει ο δακτύλιος για τον Μάιο - Περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, λεωφορεία και τραμ.
- Στα ταξί μόνο ένα άτομο εκτός εάν είναι γονείς με τα παιδιά.
- Παραμένει η άδεια ειδικού σκοπού.
-Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού.
-Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο.
Το χρονοδιάγραμμα
4 Μαΐου
- Αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός περιφερειακής ενότητας, άρα δεν χρειάζεται αποστολή SMS ή συμπλήρωση γραπτής βεβαίωσης πριν την έξοδο από το σπίτι (για εκτός περιφέρειας μετακινήσεις οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα).
- Ανοίγουν ορισμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ, πάντοτε με μέτρα προστασίας που θα διασφαλίζουν τήρηση αποστάσεων.
- Επιτρέπεται η υπαίθρια ατομική άθληση, σε στεριά και θάλασσα, δίχως να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.
- Ανοίγουν οι ναοί για ατομική λατρεία.
11 Μαΐου
-Ανοίγει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, επίσης με μέτρα προστασίας.
-Επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με την εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση κανόνων για την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων ή συγχρωτισμού.
17 Μαΐου
- Επιτρέπεται η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών, με αυστηρούς κανόνες που θα καταρτιστούν σε συνεργασία και με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
18 Μαΐου
- Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
1 Ιουνίου
- Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα.
- Ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης, με προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν έως τότε.
- Ανοίγουν εκ νέου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
- ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
- Ενεργοποιούνται και πάλι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.
Το  πρόγραμμα της επόμενης φάσης θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.
 Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Στο σφυρί θα βγαίνουν από την 1η Μαΐου 2020 σπίτια χωράφια και αυτοκίνητα για χρέη σε τράπεζες...

Στο σφυρί θα βγαίνουν από την 1η Μαΐου 2020 σπίτια χωράφια και αυτοκίνητα για χρέη σε τράπεζες


Στο σφυρί θα βγαίνουν από την 1η Μαΐου 2020, σπίτια, οικόπεδα και αυτοκίνητα για χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να ενταχθεί στην αυστηρή ρύθμιση που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για το τον πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τη διαφορά ότι θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρεών του νοικοκυριού.

Από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει καμία προστασία για την 1η κατοικία και όποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που έχει λάβει, με συνοπτικές διαδικασίες, θα χάνει το σπίτι του και θα λαμβάνει ένα επίδομα ενοικίου.

Επίσης, η τράπεζα που έχει κατασχέσει το σπίτι, εάν δεν το έχει πουλήσει σε άλλον, θα το νοικιάζει στον πρώην ιδιοκτήτη!

Είναι σαφές ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις για την ελληνική πραγματικότητα, την εφαρμογή των οποίων επιζητούν οι δανειστές ενώ το όλο πλαίσιο αποτελεί κυριολεκτικά εφιάλτη για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ενδεικτική των δυσκολιών της επικείμενης ρύθμισης και του πλαισίου που θα επιφέρει είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στις 13 Ιανουαρίου: «Για να το πούμε λοιπόν καθαρά. Όσοι πράγματι ενδιαφέρονται για όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, και εγώ ενδιαφέρομαι, πρέπει να προειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο να πάει άμεσα να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πριν την λήξη της στις 30
Απριλίου».

Τι προβλέπει το νέο πτωχευτικό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πτωχευτικού κώδικα των ιδιωτών, από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Από την ίδια ημερομηνία χάνεται κάθε δικαίωμα προσφυγής για τη λήψη προστασίας των δανειοληπτών, αφού δεν θα ισχύει ο νόμος Κατσέλη, αλλά το νέο πλαίσιο, ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του.

Θα εξαιρούνται από το νέο πτωχευτικό δίκαιο τα νοικοκυριά που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, την εφορία, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ή προς τη ΔΕΗ και γενικά υπηρεσίες κοινής ωφελείας, θα έχουν δύο δυνατότητες

Η πρώτη θα δίνει τη δυαντότητα να ρυθμίσουν και να εντάξουν όλα τα χρέη τους σε μία ρύθμιση. Η ένταξη θα γίνεται με την υποβολή αίτησης σε μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει, αντίστοιχη με εκείνη του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ως προς τον καθορισμό των δόσεων, θα προκύπτει μία δόση για όλα τα χρέη, ανάλογη με το εισόδημα του οφειλέτη. Όμως, το ποσό της ενιαίας δόσης, θα επιμερίζεται ανά πιστωτή, με βάση το ύψος των χρεών. Παράδειγμα, αν το συνολικό ποσό της δόσης που μπορεί να δίνει κάθε μήνα είναι 1.000 ευρώ, η κατανομή μπορεί να είναι 500 ευρώ για την τράπεζα, 300 ευρώ για την Εφορία, 200 ευρώ για τον ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για τα χρέη προς τους λογαριασμού κοινής ωφελείας.

Σημειώνεται, πως ο οφειλέτης θα αποδέχεται υποχρεωτικά άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για τον οφειλέτη, από το taxisnet, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Κτηματολόγιο, για να ελέγχουν εισοδήματα και ακίνητα.

Αυτό είναι το σχετικά «καλό» σενάριο, το οποίο θα λειτουργεί εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη καλύπτουν τις ελάχιστες δόσεις που απαιτούνται.

Η δεύτερη δυνατότητα, είναι το κακό σενάριο που προβλέπει την «πτώχευση» του οφειλέτη. Το νοικοκυριό δηλώνει πτώχευση, που σημαίνει ότι όλη η περιουσία του θα ρευστοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα χρέη του προς τους πιστωτές.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται όλα όσα είναι δηλωμένα στην Εφορία, (ακίνητα, αυτοκίνητα, πίνακες και άλλα αντικείμενα αξίας), οι καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, οι μετοχές, τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Δηλαδή αυτός που θα δηλώσει πτώχευση ή θα τον πτωχεύσουν οι πιστωτές, θα υποχρεωθεί να πωλήσει το σπίτι, ακόμη και αν είναι πρώτη και μοναδική κατοικία, ενδεχομένως το σπίτι που έχει στο χωριό, άλλη κατοικία, οικόπεδο ή χωράφια που κατέχει αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του, τα αυτοκίνητα και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο κατέχουν.

Εφόσον η αξία της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί είναι χαμηλότερη από το ύψος των χρεών, το υπόλοιπο μέρος των οφειλών θα υπαχθεί σε ρύθμιση! Δηλαδή και θα ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει το νοικοκυριό και θα εξακολουθήσει να χρωστάει!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή σε οφειλέτες που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα, μετά την άρον-άρον πώληση των περιουσιακών στοιχείων και εφόσον δεν καλύπτεται το σύνολο των χρεών, θα μπορεί να διαγράφεται το υπόλοιπο του χρέους που δεν καλύπτεται από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, στα νοικοκυριά, που, λόγω χρεών θα χάνουν την 1η κατοικία τους, θα προβλέπεται η χορήγηση ενός στεγαστικού επιδόματος από τον Κράτος, για να πληρώνουν το ενοίκιο της κατοικίας που θα διαμένουν.

Επίσης η τράπεζα που θα του έχει κατασχέσει το σπίτι λόγω της μη αποπληρωμής του δανείου, θα προσφέρεται να του το ενοικιάσει, εφόσον φυσικά δεν το έχει πουλήσει.
πηγη

 https://www.sofokleousin.gr/

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ''ΣΤΟΧΟ'' ΚΑΙ ΣΤΟΝ ''ΣΚΟΠΟ'' ΘΑ ΒΡΩ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ!

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

 Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ''ΣΤΟΧΟ'' ΚΑΙ ΣΤΟΝ ''ΣΚΟΠΟ'' ΘΑ ΒΡΩ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ!

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.

 ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.Η ΕΛΛΑΝΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ. 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΟΙ ΕΛΛΑΝΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ!

 ΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΝΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ.

ΒΛΕΠΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΙΩΠΗΛΑ ΤΙ ΣΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ; ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ;

 ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΥΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ; ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ; ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΒΗΣΕΙ. ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! ΣΑΦΩΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΖΕΙ ΤΩΡΑ.

 ΘΑ ΞΕΑΓΧΩΘΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΕΡΑΤΑ…

 ΘΑ ΖΕΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ… 

ΣΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ…

ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ..

ΘΑ ΖΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΠΩΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

 ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟ.. .

ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. 

ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΤΙΜΩΡΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ...

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ !!!

 https://www.e-synews.gr/wp/2018/12/26/terastios-o-ploytos-aitia-polemoy-einai-oi-ellanies/

Λιβύη: «Αναλαμβάνω τον έλεγχο με εντολή του λαού» λέει ο Χάφταρ

Χτες ο στρατάρχης ανακοίνωσε ότι έχει λάβει «λαϊκή εντολή» για να κυβερνήσει τη χώρα





Λιβύη: «Αναλαμβάνω τον έλεγχο με εντολή του λαού» λέει ο Χάφταρ - Πραξικόπημα καταγγέλλει η Τρίπολη


Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, κατήγγειλε σήμερα το νιοστό «πραξικόπημα» του αντιπάλου της, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος χθες 27 Απριλίου δήλωσε ότι έχει λάβει «την εντολή του λαού» για να κυβερνήσει τη χώρα.
Σε σύντομη ομιλία του χθες το βράδυ ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε ότι το γενικό επιτελείο του «στρατού» του «αποδέχεται τη θέληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίζει μέσω ποιου θεσμού την έλαβε.

Εξάλλου δεν εξήγησε ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες αυτής της «εντολής», κυρίως τον ρόλο που θα διαδραματίσει το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης και η παράλληλη κυβέρνηση που διόρισε αυτό το 2014.


Ο χαφταρ εχει λάβει νομιμοποιηση από το κοινοβούλιο αυτό, το οποίο χρειάστηκε να μεταφερθεί στην ανατολική Λιβύη εξαιτίας της έκρηξης βίας στην Τρίπολη. 

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, κατήγγειλε «μια φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλων που ξεκίνησαν πριν χρόνια».
Εκτίμησε ότι ο Χάφταρ «στράφηκε εναντίον των παράλληλων πολιτικών θεσμών που τον στήριζαν και οι οποίοι τον διόρισαν επικεφαλής του στρατού».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, επιθυμεί «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών του και των μισθοφόρων του» και «την αποτυχία του δικτατορικού σχεδίου του».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση του Χάφταρ υπονοεί ότι «οι αλλαγές στην πολιτική δομή της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν μέσω μια μονομερούς δήλωσης», όπως έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στο Twitter.

Από την πλευρά της η Ρωσία επεσήμανε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνευση περνά μέσω της διπλωματικής και πολιτικής συνεννόησης.

«Η Ρωσία παραμένει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα της Λιβύης».

Νωρίτερα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχαν δηλώσει ότι η Μόσχα «εξεπλάγη» από την ανακοίνωση Χάφταρ.

Τον Χάφταρ στηρίζει η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.


ΠΗΓΗ

Δώδεκα διάσημοι γιατροί, λένε άλλα κύριε Τσιόδρα ! ! ! Γιατί να πιστέψουμε εσένα;

Δώδεκα διάσημοι γιατροί: “Σταματήστε να σπέρνετε τον τρόμο για τον κορωνοϊό”...
Το ακους αυτου Τσιοδρα και οι λοιποι;
Κι αν το ακουτε τι κανετε;
Αααα ξερωωωωω...
Σας φτυνουν και λετε ψιχαλιζει...
Ας δουμε λοιπον τι λενε οι αλλοι γιατροι....







 

Ο φόβος για τον κορωνοϊό τείνει να κυριεύσει ολόκληρο τον κόσμο, γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα η ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο θα αλλάξει ξαφνικά και δραματικά.

Το κύριο ερώτημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο καθένας είναι: Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο ιός; Είναι η αντίδραση που εφαρμόζει η κυβέρνηση ανάλογη με την απειλή που εμφανίζει ο ιός;

Κάποιοι προτείνουν να φιμώνεται κάθε Μέσο Ενημέρωσης που θα τολμά να αμφισβητήσει την επίσημη «αφήγηση», για χάρη της «δημόσιας υγείας».

Παρακάτω παρατίθενται οι απόψεις 12 επιστημόνων από το πεδίο της ιατρικής που δεν είναι στις «λίστες πληρωμών» της Big Pharma και ανησυχούν για την κυρίαρχη «αφήγηση» που διαχέεται από τα (εταιρικά) μέσα «ενημέρωσης» που χρηματοδοτούνται από την Big Pharma.

12 γιατροί αμφισβητούν τον πανικό του κορωνοϊού

Dr. SUCHARITBHAKDI:  Μικροβιολόγος. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής. Είναι από τους πιο γνωστούς ερευνητές στη Γερμανία.

«Φοβόμαστε ότι 1 εκατομμύριο μολύνσεις με τον νέο ιό θα οδηγήσουν σε 30 θανάτους την ημέρα κατά τις επόμενες 100 ημέρες. Αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι 20, 30, 40 ή 100 ασθενείς θετικοί σε “φυσιολογικούς” κορωνοϊούς ήδη πεθαίνουν καθημερινά.

Τα μέτρα της κυβέρνησης [κατά της COVID-19] είναι γκροτέσκα.

Ο τρομακτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία απειλεί την ύπαρξη αμέτρητων ανθρώπων.

Οι συνέπειες στην ιατρική περίθαλψη είναι βαθιές. Έχουν ήδη μειωθεί οι υπηρεσίες σε ασθενείς που τις έχουν ανάγκη, πλήθος λειτουργιών συρρικνώνονται, το προσωπικό του νοσοκομείου μειώνεται. Όλα αυτά θα επηρεάσουν βαθιά ολόκληρη την κοινωνία μας.

Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στην αυτοκαταστροφή και στη συλλογική αυτοκτονία που βασίζεται σε ένα φάντασμα».

Dr. WOLFGANGWODARG:  Γερμανός γιατρός, ειδικός πνευμονολόγος. Πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2009 ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία της γρίπης των χοίρων.

«Οι πολιτικοί καθοδηγούνται από επιστήμονες, για τους οποίους το πιο σημαντικό είναι να αποσπάσουν χρήματα για τα ιδρύματά τους. Επιστήμονες που απλά ακολουθούν την κυρίαρχη τάση και θέλουν να πάρουν το μερτικό τους […] Με αποτέλεσμα να τους λείπει τώρα ένας ορθολογικός τρόπος να προσεγγίζουν τις καταστάσεις. Σ’ αυτούς θα πρέπει να τους θέτουμε καίριες ερωτήσεις, όπως “Πώς ανακαλύψατε ότι ο ιός είναι επικίνδυνος;”, “Πώς ήταν ο ιός πριν;”, “Δεν είχαμε το ίδιο πράγμα πέρυσι;”, “Είναι κάτι καινούριο;”.Αυτό είναι που λείπει».

Dr. JOELKETTNER:  Καθηγητής Κοινοτικών Επιστημών Υγείας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Manitoba, πρώην Υπεύθυνος Δημόσιας Υγείας στην επαρχία Manitobaκαι Ιατρικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τις Λοιμώξεις.

Δεν έχω δει ποτέ και πουθενά κάτι που να μοιάζει μ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν μιλώ για την πανδημία, επειδή έχω δει 30 τέτοιες, μία κάθε χρόνο, που ονομάζονται επιδημίες γρίπης. Για άλλους ιούς που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, δεν γνωρίζουμε πάντα τι είναι. Αλλά δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια αντίδραση και προσπαθώ να καταλάβω γιατί Ανησυχώ για το μήνυμα που εκπέμπεται στους ανθρώπους: για τον φόβο να έρθουν σε επαφή, να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να συναντώνται με άλλους ανθρώπους ή για τον φόβο να τείνουν τα χέρια τους σε χειραψία. Ανησυχώ για τις πολλές, πάρα πολλές συνέπειες που σχετίζονται με αυτό…

Στην επαρχία Hubei της Κίνας, όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 1000 άτομα και ο πραγματικός αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν είναι 1 ανά 20.000. Έτσι ίσως αυτό θα βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη.

Dr. ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Καθηγητής Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και της Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford. Καθηγητής Στατιστικής στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ και συν-διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας Meta-Research(METRICS). Είναι αρχισυντάκτης τηςΕυρωπαϊκής Επιθεώρησης Κλινικής Έρευνας.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts.

Ως γιατρός, επιστήμονας και συγγραφέας έχει συνεισφέρει στην Ιατρική και την Επιδημιολογία που βασίζεται στην επιστήμη των δεδομένων και σε κλινική έρευνα. Επιπλέον, είναι πρωτοπόρος στον τομέα της μετα-έρευνας και έχει αποδείξει ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοσιευμένων μελετών δεν πληρούν τα επιστημονικά αποδεικτικά στάνταρντ.

Μεταξύ των ασθενών που έχουν εξεταστεί για το SARS-CoV-2 είναι δυσανάλογα πολλοί εκείνοι που είχαν σοβαρά συμπτώματα και κακή έκβαση. Καθώς τα περισσότερα συστήματα υγείας έχουν περιορισμένη ικανότητα κάλυψης των ασθενών, η κατάσταση μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον…

Η μόνη περίπτωση που δοκιμάστηκε ένας ολόκληρος κλειστός πληθυσμός ήταν το κρουαζιερόπλοιοDiamond Princess που όλοι οι επιβάτες του μπήκαν σε καραντίνα. Το ποσοστό θνησιμότητας σ’ αυτή την περίπτωση ήταν 1,0%. Και επρόκειτο για ένα πληθυσμό ηλικιωμένων στους οποίους ο θάνατος από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος…

Μπορεί το ποσοστό θνησιμότητας των περιπτώσεων Covid-19 να είναι τόσο χαμηλό; Όχι, λένε κάποιοι, δείχνοντας το υψηλό ποσοστό των ηλικιωμένων. Ωστόσο, ακόμη και μερικοί από τους λεγόμενους κορωνοϊούς που είναι ήπιοι ή συνήθεις και τους γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες, μπορούν να εμφανίσουν ποσοστά θνησιμότητας έως 8% όταν μολύνουν τους ηλικιωμένους σε νοσηλευτικά ιδρύματα…

Εάν δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει ένας νέος ιός και δεν είχαμε ελέγξει τα άτομα με δοκιμές PCR, ο αριθμός των συνολικών θανάτων που οφείλονται σε μια “ασθένεια που μοιάζει με γρίπη” δεν θα φαινόταν ασυνήθιστος φέτος. Το πολύ-πολύ, ίσως να παρατηρούσαμε ότι η γρίπη αυτή τη σεζόν φαίνεται να είναι κάπως χειρότερη από τον μέσο όρο.

Πρόκειται για ένα εν εξελίξει φιάσκο; Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού σταθεροποιείται, εμείς παίρνουμε αποφάσεις χωρίς να διαθέτουμε αξιόπιστα δεδομένα.

Dr. YORAMLASS: Ισραηλινός γιατρός, πολιτικός και πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας. Ήταν Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και στη δεκαετία του 1980 παρουσίαζε την επιστημονική τηλεοπτική εκπομπή Tatzpit.

Η Ιταλία είναι γνωστή για την τεράστια νοσηρότητά της σε αναπνευστικά προβλήματα. Έχει περισσότερα από τριπλάσιους ασθενείς με αναπνευστικές νόσους σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Στις ΗΠΑ περίπου 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε κανονική εποχική γρίπη και μέχρι στιγμής (22/03/2020) 40-50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι από αυτούς σε γηροκομείο στο Kirkland της Ουάσιγκτον Σε κάθε χώρα, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από εποχική γρίπη σε σύγκριση με αυτούς που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό.

Υπάρχει ένα πολύ καλό παράδειγμα που όλοι το ξεχνάμε: η γρίπη των χοίρων του 2009. Ήταν ένας ιός που έφτασε στον κόσμο από το Μεξικό και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον του. Αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Facebook (ή εκεί που ίσως υπήρχε, βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα). Αντιθέτως, ο σημερινός κορωνοϊός είναι ένας ιός με δημόσιες σχέσεις.

Όποιος πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα ξεμπερδέψουν με τους ιούς κάνει μεγάλο λάθος.

Dr. PIETROVERNAZZA:  Ελβετός γιατρός ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Καντονικό Νοσοκομείο St. Gallen και καθηγητής της Πολιτικής Υγείας.

Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία από την Ιταλία και μια μελέτη επιδημιολόγων, που έχει δημοσιευθεί στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science, η οποία εξέτασε την εξάπλωση του ιού στην Κίνα και διαπίστωσε ότι:

• Περίπου το 85% όλων των λοιμώξεων έχουν συμβεί χωρίς κανένας να παρατηρήσει τη μόλυνση.

• Το 90% των νεκρών είναι αποδεδειγμένα άνω των 70 ετών και  50% άνω των 80 ετών.

• Στην Ιταλία, πεθαίνει 1 στους 10 ανθρώπους απ’ αυτούς που διαγνώστηκαν με Covid-19, πράγμα που στατιστικά σημαίνει 1 στους 1.000 ανθρώπους από αυτούς που έχουν νοσήσει. Η απώλεια κάθε ζωής είναι τραγική, αλλά συχνά –παράγοντες όπως οι ιοί της εποχικής γρίπης– επηρεάζουν κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους.

• Εάν κλείσουμε τα σχολεία, θα εμποδίσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν γρήγορα ανοσία.

• Θα πρέπει να ενσωματώσουμε με καλύτερο τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα στις πολιτικές αποφάσεις.

Dr. FRANKULRICHMONTGOMERY: Γερμανός ακτινολόγος. Πρώην Πρόεδρος του Γερμανικής Ιατρικού Εταιρείας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας.

«Δεν είμαι οπαδός του “κλειδώματος”. Όποιος επιβάλλει ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει επίσης να μας πει εάν, πότε και πώς έχει ξαναεπιβληθεί στο παρελθόν. Δεδομένου ότι πρέπει να υποθέσουμε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό, αναρωτιέμαι πότε θα επιστρέψουμε στη φυσιολογική κατάσταση;

Δεν μπορείτε να κρατήσετε τα σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας κλειστά μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να γίνει διαθέσιμο κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο.

Η Ιταλία επέβαλε το “κλείδωμα” και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι δομές περίθαλψης ξεπέρασαν σύντομα το όριο των δυνατοτήτων τους, αλλά δεν επιβράδυναν την εξάπλωση του ιού μετά την επιβολή της “κοινωνικής αποστασιοποίησης” και του “εγκλεισμού”».


[ιατρική επιθεώρηση General Anzeiger , 18 Μαρτίου 2020]

Dr.  HENDRIKSTREECK:  Γερμανός καθηγητής της ιολογίας. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας και Έρευνας για το HIV, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ερευνητής του HIV, επιδημιολόγος και κλινικός ερευνητής.

«Το νέο παθογόνο δεν είναι τόσο επικίνδυνο και, στην πραγματικότητα, είναι λιγότερο επικίνδυνο από το Sars-1. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται ότι ο ιός Sars-CoV-2 αναπαράγεται στις ανώτερες περιοχές του αναπνευστικού συστήματος, στην περιοχή του λαιμού, και είναι πιο μεταδοτικός γιατί “πηδάει από τον λαιμό στο λαιμό”, ας το πω έτσι. Αλλά αυτό είναι επίσης και πλεονέκτημα: Επειδή ο Sars-1 αναπαράγεται στις κατώτερες περιοχές του αναπνευστικού, δεν είναι τόσο μεταδοτικός, αλλά προσβάλλει τους πνεύμονες, πράγμα που τον καθιστά πιο επικίνδυνο…

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι θάνατοι από τον ιό Sars-CoV-2 στη Γερμανία αφορούσαν αποκλειστικά υπερήλικες. Στον Heinsberg, για παράδειγμα, ένας 78χρονος άνδρας με βαριά υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, χωρίς καμιά συμμετοχή του Sars-2 που εντοπίστηκε στους πνεύμονές του. Φυσικά, αυτός ο άνθρωπος, από τη στιγμή που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό,εμφανίζεται στις στατιστικές ως θύμα της νόσου Covid-19. Αλλά το ερώτημα είναι εάν θα είχε πεθάνει έτσι κι αλλιώς, ακόμα και χωρίς το Sars-2».

[Frankfurter Allgemeine , 16 Μαρτίου 2020]

Dr.YANIS ROUSSEL: Ο Dr. Rousell και οι συνεργάτες του, ερευνητές από το Institut Hospitalo-universitaire pour Mediterranee Infection και το Institut de Recherche pour le Développement, Assistance Publique-Hôpitaux de Marseille, διεξήγαγαν μια μελέτη (που αξιολογήθηκε από ομότιμους), για τη θνησιμότητα του Coronavirus για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Επενδύσεις για το Μέλλον»:

Το πρόβλημα του SARS-CoV-2 είναι πιθανώς υπερεκτιμημένο, δεδομένου ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αναπνευστικές λοιμώξεις κάθε χρόνο σε σύγκριση με λιγότερο από 4.000 θανάτους για το SARS-CoV-2 κατά τον χρόνο συγγραφής αυτής της μελέτης [19-03-2020]…

• Η μελέτη αυτή συνέκρινε το ποσοστό θνησιμότητας του SARS-CoV-2 στις χώρες του ΟΟΣΑ (1,3%) με το ποσοστό θνησιμότητας των κοινών κορωνοϊών που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με AP-HM (0,8%) από 1 Ιανουαρίου 2013 έως 2 Μαρτίου 2020 και η τιμή Ρ ήταν 0,11 (δεν είναι σημαντική)…

• Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συστηματικές μελέτες άλλων κορωνοϊών έχουν διαπιστώσει ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων είναι ίσο ή ακόμη υψηλότερο από το ποσοστό των συμπτωματικών ασθενών.

• Τα αντίστοιχα δεδομένα για το SARS-CoV-2 μπορεί να είναι διαθέσιμα σύντομα, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω τον σχετικό κίνδυνο που σχετίζεται με αυτή τη συγκεκριμένη παθολογία.


Dr. DAVID KATZ:  Αμερικανός γιατρός. Ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale.

«Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος από το γεγονός ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και δημόσιες συνέπειες αυτής της σχεδόν ολικής κατάρρευσης των σχολείων και των επιχειρήσεων, και η απαγόρευση των συναναστροφών, θα είναι μακρόχρονες και καταστροφικές, ενδεχομένως σοβαρότερες από τις άμεσες επιπτώσεις του ίδιου του ιού. Η χρηματιστηριακή αγορά θα ορθοποδήσει με την πάροδο του χρόνου, αλλά πολλές επιχειρήσεις ποτέ δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ποτέ. Η ανεργία, η φτώχεια και η απελπισία που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν πρώτης τάξεως δεινά για τη δημόσια υγεία».

«Είναι ο αγώνας μας κατά του κορωνοϊού χειρότερος από τη νόσο;», New York Times, 20 Μαρτίου 2020

Dr.MICHAELOSTERHOLM: Καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσωντου Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Εξετάστε τις συνέπειες της απονέκρωσης των γραφείων, σχολείων, συστημάτων μεταφοράς, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καταστημάτων, θεάτρων, συναυλιών, αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων χώρων για ένα απροσδιόριστο διάστημα και τον εξαναγκασμό όλων των εργαζόμενων να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας.

Το πιθανό αποτέλεσμα δεν θα ήταν απλώς μια δυσφορία, αλλά μια πλήρης οικονομική κατάρρευση με αμέτρητες μονίμως χαμένες θέσεις εργασίας, πολύ πριν αναπτυχθεί φυσική ανοσία ή καταστεί διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο…

Πιθανότατα, η καλύτερη εναλλακτική λύση θα ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται  τα άτομα «χαμηλού κινδύνου» που δεν έχουν σοβαρές ασθένειες προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία σημαντικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας, και να δοθούν συμβουλές στα άτομα υψηλού κινδύνου να προστατευθούν μέσω της φυσικής αποστασιοποίησης, πράγμα που θα αύξανε την ικανότητά μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Με αυτό το σχέδιο μάχης, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε σταδιακά την ανοσία, χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική δομή πάνω στην οποία βασίζονται οι ζωές μας.


Dr. PETERGOETZSCHE:  Καθηγητής Σχεδίασης και Ανάλυσης Κλινικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ιδρυτής της Ιατρικής Συνεργασίας Cochrane. Έχει γράψει αρκετά βιβλία σχετικά με τη διαφθορά στον τομέα της ιατρικής και τη δύναμη των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι ποτέ κανείς δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα επιβάλλοντας υπερβολικά δρακόντεια μέτρα. Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο αν παρθούν ελάχιστα μέτρα. Αλλά οι πολιτικοί μας και όσοι εργάζονται για τη δημόσια υγεία κάνουν πολύ περισσότερα από όσα πρέπει να κάνουν.

Ποτέ δεν εφαρμόστηκαν τέτοια δρακόντεια μέτρα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης, ούτε σ’ αυτή του 2009 και, προφανώς, δεν μπορούν να εφαρμόζονται κάθε χειμώνα, γιατί χειμώνες θα έχουμε όλο τον χρόνο κάπου στη γη και δεν μπορούμε να “κλειδώσουμε” ολόκληρο τον κόσμο μονίμως.

Εάν η επιδημία υποχωρήσει σύντομα, θα υπάρξει ένα πλήθος ανθρώπων που θα διεκδικήσουν εύσημα για αυτό. Και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα δρακόντεια μέτρα θα εφαρμοστούν ξανά την επόμενη φορά.

Αλλά θυμηθείτε το αστείο για τις τίγρεις. -“Γιατί φυσάτε το κόρνο;” (πνευστό μουσικό όργανο που μοιάζει με κέρατο) -“Για να κρατήσουμε τις τίγρεις μακριά”. -“Μα, δεν υπάρχουν τίγρεις εδώ” -“Εκεί, όμως, βλέπετε!”».










πηγη  
 
https://apagoreuetai-group.blogspot.com/2020/04/blog-post_761.html

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές εγκαταλείπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες...

 
 
Πόσο θα επηρεαστούν οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων από τη στροφή των ιδιοκτητών στις παραδοσιακές μισθώσεις

Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Την προ κορωνοϊού εποχή, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια 90τμ-110τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κόστιζε από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Με βάση τα δεδομένα προ κορωνοϊού, ο ενοικιαστής ακινήτου που επιθυμούσε να διατηρήσει το ίδιο ύψος μισθώματος που διέθετε το 2016 για τη μίσθωση κατοικίας, θα έπρεπε να προβεί σε αύξηση της παλαιότητας κατά 10-15 έτη του ακινήτου που αναζητούσε και ταυτόχρονα, να υποστεί μια μείωση κατά 15τμ-20τμ (ενός δωματίου) στην επιφάνεια του ακινήτου.

Σίγουρα μια μαζική επιστροφή ακινήτων που ήταν μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στις παραδοσιακές –μακροχρόνιες μισθώσεις, δημιουργεί συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων μισθώσεων.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι επί των πλείστων, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη χρειάζεται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια.

Παράλληλα, μια δυσκολία ή/και ευκολία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανάλογα με το προφίλ του ενοικιαστή, αποτελεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που επιστρέφουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, διατίθενται επιπλωμένα. Για έναν εργένη, νέο ζευγάρι ή/και φοιτητή, η μίσθωση επιπλωμένου ακινήτου μπορεί να τον εξυπηρετεί, αλλά για μια οικογένεια που έχει ήδη τον οικιακό εξοπλισμό και την επίπλωση, μάλλον το αντίθετο.

Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διαθέτουν επιπλωμένα είναι το γεγονός ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μισθώσουν αποθήκη για την φύλαξη του εξοπλισμού και της επίπλωσης, άρα ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος που θα πρέπει να επιβαρυνθούν. Ενώ, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σκέφτονται ότι στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, να επιστρέψουν και πάλι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα δεδομένα σήμερα στις δευτερεύουσες περιοχές βραχυχρόνιας μίσθωσης:

Περιοχές κυρίως που το προηγούμενο διάστημα, προ βραχυχρόνιων μισθώσεων χαρακτηρίζοντας «υποβαθμισμένες» . Περιοχές που λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα ήταν λιγοστά και πολλοί ιδιοκτήτες αύξησαν ραγδαία τις  ζητούμενες τιμές ενοικίασης, αποτελούν τις περιοχές που θα καταγράψουν πρώτες γενναίες μειώσεις ενοικίων μετά την εποχή κορωνοϊού.

Κυρίως στο κέντρο των Αθηνών όπως, ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη,τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλ.Αμερικής, η Πλ. Αττικής,το Γκύζι, Γούβα,το Γουδί, η Κολοκυνθού, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Ν. Κυψέλη, τα Σεπόλια καθώς και σε πολλά τμήματα της Καλλιθέα και του Ν. Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.
Στις άνωθεν περιοχές, ακίνητα, μη ανακαινισμένα, χρονολογίας του 1970, μισθώνονταν έναντι 5 €/τμ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, όπου το μηναίο μίσθωμα για κατοικία 77τμ κόστιζε 400€, δηλαδή 5,2€/τμ/μήνα. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που το 2016-2017 το κόστος ενοικίασης δεν ξεπερνούσε τα 280 €/ μήνα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι οι μειώσεις θα είναι ραγδαίες ειδικά στις παραπάνω περιοχές, ενώ όσα περισσότερα ακίνητα , σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, τόσο εντονότερη θα είναι η μείωση των ζητούμενων ενοικίων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση στα «φέσια» από ενοίκια που παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2019.

Tι συμβαίνει στις top περιοχές βραχυχρόνιας μίσθωσης:

Γενικότερα οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα στις top πιάτσες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Εμπορικό Τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα, κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις από τις άνωθεν περιοχές, είναι ακίνητα που ανήκουν – διαχειρίζονται από εταιρείες που επιθυμούν να επιμερίσουν τη «χασούρα» τους και επιστρέφουν μέρος των διαχειριζόμενων ακινήτων στις συμβατικές – παραδοσιακές μισθώσεις για 4-5 μήνες ή/και 1 έτος, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα – τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι λογικό να καταγράφονται υψηλά ποσοστά επί τοις εκατό % στα διαθέσιμα ακίνητά προς μακροχρόνια μίσθωση στις άνωθεν περιοχές, διότι μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστα έως και ανύπαρκτα αυτά που διατίθονταν.

Μερικές φορές λόγω ασυνεπούς χρήσης, δεν είναι πάντοτε σαφές από τα συμφραζόμενα με τι βρίσκετε σε σχέση το ποσοστό επί της εκατό %. Όταν αναφερόμαστε σε μια «10% αύξηση» ή «10% πτώση» σε μια ποσότητα, η συνήθης ερμηνεία είναι ότι αυτό είναι σε σχέση με την αρχική τιμή της εν λόγω ποσότητας. Αν δεν γνωρίζουμε την αρχική ποσότητα – την αρχική τιμή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά αυτή η αύξηση ή/και μείωση είναι υπολογίσιμη και μπορεί να επηρεάσει ή να καταγράψει μια τάση για έναν κλάδο της οικονομίας.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. στο Κουκάκι ή στο Ιστορικό κέντρο διατίθονταν προς μακροχρόνια μίσθωση 10 ακίνητα προ κροωνοϊού εποχή και σήμερα ο αριθμός έχει αυξηθεί στα 13 ακίνητα, τότε καταγράφεται μια αύξηση ποσοστιαία επί τοις εκατό +30%, εντυπωσιακή η αύξηση, αλλά όχι ο πραγματικός αριθμός που θα μπορέσει να  επηρεάσει τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης ή να καταγράψει μια τάση .

Παραδείγματα διαμερισμάτων που επέστεψαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις στις top περιοχές της βραχυχρόνιας μίσθωσης:

1.  Ξενοφώντος – Σύνταγμα: Διαμέρισμα 40 τμ ισόγειο πλήρως ανακαινισμένο, το οποίο τους χειμερινούς μήνες μισθωνόταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από 40€ έως 50€/διανυκτέρευση και το καλοκαίρι 100€-120€/διανυκτέρευση με πληρότητες 90% περίπου , πλέον η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 400 €/ μήνα, ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

2. Λυκαβηττός: Ισόγειο Διαμέρισμα 45 τμ πλήρως ανακαινισμένο, η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 350 €/ μήνα, ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
3. Καλλιμάρμαρο – Μετς : Ισόγειο διαμέρισμα 35 τμ πλήρως ανακαινισμένο, η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 350€/ μήνα, (συμπεριλαμβανομένου όλων των λογαριασμών και του ρεύματος ), ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

4. Πετράλωνα: Ισόγειο διαμέρισμα 60 τμ πλήρως ανακαινισμένο με κήπο επί της Τριών Ιεραρχών, η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 400 €/ μήνα (συμπεριλαμβανομένου όλων των λογαριασμών εκτός του ρεύματος ), ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
*Θεμιστοκλής Μπάκας: Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

πηγη
 https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/akinita-se-pies-perioches-egkatalipoun-tis-vrachichronies-misthosis-i-idioktites/

ΕΡΤ-ΑΠΕ μεταφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με άλλες εταιρείες όπως η ΕΑΒ...

ΕΡΤ-ΑΠΕ μεταφέρονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με άλλες εταιρείες όπως η ΕΑΒ

Την εποχή του κορωνοϊού, στην οποία η ΕΡΤ φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένη στη μάχη της ενημέρωσης, ανεβάζοντας τα ποσοστά της -τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες- στο 5,9% (διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με το παρελθόν της), μία είδηση που αφορά το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πέρασε μάλλον στα ψιλά και… χάθηκε από τις μονοθεματικές πλέον ειδήσεις ακόμα και των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Τόσο η ΕΡΤ όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταφέρονται, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων! Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, που φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2020, αναφέρει πως «μεταφέρονται κατά την έννοια του αρ. 2 του Ν. 4548/2018) η ΕΡΤ, η ΕΡΤ net. A.E. και το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ στο Τμήμα Γ’ Της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περιλαμβάνονται σε μία μακρά λίστα επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ηλεκτρομαγνητική Κύμης, η οποία μάλιστα τελεί υπό ειδική εκκαθάριση, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. και εταιρείες διαχείρισης περιουσίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων,  που χαρακτηρίζονται ως εταιρείες «δημοσίου ενδιαφέροντος κατά την έννοια της περίπτωσης ιβ του άρθρου 2 του ν. 4548/2018».

Με δεδομένο μάλιστα πως για κάποιες από αυτές τις εταιρείες είχε ανοίξει μεγάλη συζήτηση από την περίοδο του πρώτου μνημονίου για το ενδεχόμενο μεταβίβασής τους σε ιδιώτες ή το κλείσιμό τους, στην περίπτωση που δεν εκδηλωνόταν τελικά ενδιαφέρον, τότε το ΦΕΚ δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Ιούλιο επέλεξε τότε να έχει ο ίδιος υπό την εποπτεία του τους δύο δημόσιους οργανισμούς ενημέρωσης στη χώρα μας. Στη συνέχεια, ΕΡΤ και ΑΠΕ πέρασαν στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, ο οποίος συχνά έχει αναφερθεί στον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Τι άλλαξε, λοιπόν, και τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η κίνηση η οποία επελέγη να γίνει στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, αλλά και χωρίς να υπάρξει οιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία φαίνεται να έχει πιαστεί στον ύπνο.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από το blog της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Αντίστοιχο προβληματισμό για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης προκαλεί η υπαγωγή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλων στρατηγικής σημασίας εταιρειών όπως η ΕΑΒ, η οποία εντάχθηκε προσφάτως, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16. Επίσης για την εταιρεία έχουν υπάρξει πολιτικές και διπλωματικές ζυμώσεις προκειμένου να συμμετέχει ως μέρος της γραμμής παραγωγής των F35.

 Όλες αυτές οι εταιρείες λοιπόν μεταβιβάζονται, με πράξη του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, στην αρμοδιότητά του.
Ακολουθεί το επίμαχο ΦΕΚ το οποίο χρήζει βέβαια των αναγκαίων διευκρινίσεων και εξηγήσεων από τους αρμοδίους…

 
 
 
 
 https://www.zougla.gr/media/article/ert-ape-metaferonte-sto-ipourgio-anaptiksis-mazi-me-ales-eteries-opos-i-eav

Αγωγή κατά των «Ελληνικών Hoaxes» από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τον Πέτρο Ζωγράφο...

Αγωγή κατά των «Ελληνικών Hoaxes» από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τον Πέτρο Ζωγράφο

Στην αντεπίθεση περνάει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η ερευνητική ομάδα του Πέτρου Ζωγράφου, έπειτα από τη δημοσίευση «συκοφαντικών», όπως αναφέρουν, άρθρων εις βάρος τους, από την ιστοσελίδα «Ελληνικά Hoaxes». Πρόκειται για τα άρθρα με τίτλους «Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό» και «Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό».

Δια του νομικού τους εκπροσώπου, Γιάννη Σπηλιόπουλου, η Ένωση και ο Πέτρος Ζωγράφος αρχικά απέστειλαν εξώδικα για τα δύο επίμαχα άρθρα στους διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι όμως έκριναν σκόπιμο να τα δημοσιεύσουν και βεβαίως να μην προβούν σε επανόρθωση ή αφαίρεση των επίμαχων, προσβλητικών όπως αναφέρεται στην αγωγή, δημοσιευμάτων.

Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Ιωάννης Σπηλιόπουλος και η συνάδελφός του επίσης δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και πιστοποιημένη υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) Σταματία Φιλοθεΐδου, εξηγούν στον φακό του zougla.gr τους λόγους που προέβησαν στη συγκεκριμένη αγωγή.

Αρχικά, όπως εξηγούν οι νομικοί, τα επίμαχα άρθρα συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας των θιγόμενων (το προεδρείο και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών). Επίσης, σε αυτά γίνεται παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Σπηλιόπουλος, κατά τη διαδικασία επίδοσης της αγωγής, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες, σχετικά με κάποια στοιχεία εταίρου-διαχειριστή της ιστοσελίδας, που καταχωρήθηκαν στο δημοσιευμένο καταστατικό της αστικής εταιρείας όπου ανήκουν τα Ελληνικά Hoaxes.

Τελικά, χάρη σε εισαγγελική παραγγελία έγινε δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων αυτών με δημόσια αρχή και αποκαλύφθηκε η αλήθεια που ήταν διαφορετική από αυτά που δηλώθηκαν στο καταστατικό της εταιρείας, γεγονός που εγείρει υποψίες ακόμη και για... σκόπιμη απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων!
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται επίσης και για το γεγονός, ότι άτομα αναρμόδια -χωρίς καμία επιστημονική ιδιότητα συναφή με τη Φυσική - επειδή έχουν την κατοχή και τη διαχείριση μιας ιστοσελίδας, κρίνουν και... κατακρίνουν, επιστημονικές εφευρέσεις ή το επιστημονικό έργο αναγνωρισμένων επιστημόνων.
Ως εκ τούτου, η έγερση της αγωγήςπρόκειται να γνωστοποιηθεί και στον οργανισμό «The International Fact-Checking Network» (IFCN), ο οποίος έχει “πιστοποιήσει” την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes για τον «έλεγχο των ειδήσεων», αφούσύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, προκειμένου να ισχύει η συγκεκριμένη πιστοποίηση, θα πρέπει να τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων δεοντολογίας και ηθικών δεσμεύσεων, οι οποίες μάλλον παραβιάζονται, σύμφωνα με τους ενάγοντες.



 Δείτε τις δήλωσαν οι νομικοί στον φακό του zougla.gr :






Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, θυμίζουμε ότι βρέθηκε στο κέντρο της επικαιρότητας πρόσφατα λόγω της αμφιλεγόμενης απόφασης του Facebook να τη χρίσει... σαν τον «τροχονόμο των fakenews» στη χώρα μας, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς εγείρονται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, κυρίως αξιοπιστίας, για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Χαρακτηριστικά, το facebook σε άλλες χώρες ανέθεσε αυτή την ευθύνη σε εγνωσμένης αξίας και κύρους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, και σίγουρα όχι σε μια... παρέα από bloggerσ, που δεν έχουν καν τη δημοσιογραφική ιδιότητα, δύνανται όμως να κρίνουν το προϊόν τόσο της επαγγελματικής δημοσιογραφικής εργασίας, όσο και... επιστημονικών επιτευγμάτων!
Επισκεφτείτε εδώ το φόρουμ του Πέτρου Ζωγράφου και δείτε τις εκπομπές και τα ρεπορτάζ του zougla.gr για τη μεγάλη εφεύρεση.
Παραμείνετε συντονισμένοι στο zougla.gr για τις σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα...
Zougla Newsroom

Καθηγητής Σύψας: Πώς θα γίνονται οι γάμοι και οι βαπτίσεις το καλοκαίρι στην Ελλάδα (Βίντεο)



Για ένα διαφορετικό καλοκαίρι λόγω κορονοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN διευκρινίζοντας τι θα γίνει με τους γάμους και τις βαπτίσεις αλλά και το πώς θα πηγαίνει ο κόσμος με ασφάλεια στην παραλία.


Ο κ. Σύψας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open, για τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα επικρατούν το καλοκαίρι και διευκρίνισε τι θα γίνει με τους γάμους που είναι προγραμματισμένοι.
«Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, οι καλεσμένοι θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τραπέζι» ανέφερε και πρότεινε πως ο αριθμός των καλεσμένων θα πρέπει να είναι σχετικά μικρός και κάτω από 250 άτομα.
Μιλώντας για τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ που αναμένεται να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε: «Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα τραπέζια μέσα και κάποια περισσότερα έξω, που είναι πιο ασφαλές. Επίσης, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα».
Όσο για τις παραλίες, ο κ. Σύψας τόνισε πως στις παραλίες θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέπεται συνωστισμός για τις οργανωμένες παραλίες. Και εκεί θα βγουν συγκεκριμένες οδηγίες».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τραμπ που πρότεινε ενδοφλέβια χορήγηση αντισηπτικού και ακτινοβόληση ασθενών, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, δήλωσε: «Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Προέδρου με ξεπερνούν ως επιστήμονα. Δεν μπορώ καν να σχολιάσω. Το θέμα είναι μήπως κάποιος Έλληνας πολίτης το πιστέψει και πιει απολυμαντικό. Θα πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο. Θα κινδυνεύσει από το απολυμαντικό και όχι από τον ιό».

Η έξοδος της Ευρώπης από την καραντίνα: Η χαλάρωση των μέτρων ανά χώρα


Καταστήματα, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμός: πολύ προσεκτικά και σταδιακά, οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη διάδοση της Covid-19. Η αποκατάσταση της ομαλής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια είναι για όλες τα ζητούμενα και καταστρώνουν σχέδια για το πώς μπορούν να τα επιτύχουν. Η αυριανή ημέρα είναι για πολλές ένα πρώτο ορόσημο για τη χαλάρωση του lockdown, αν και οι αρμόδιες αρχές τους υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πως τα μέτρα θα επανέλθουν σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή.
Ακολουθούν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών:
Ιταλία
Η χώρα εξετάζει να χαλαρώσει σε τέσσερα στάδια το lockdown, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αν και μέχρι χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, τέσσερις Δευτέρες θα δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα μετά την υιοθέτηση των περιοριστικών μέτρων στις 9 Μαρτίου.
Τα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν από αύριο και παράλληλα να επαναληφθούν και οι γεωπονικές δραστηριότητες.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, σύμφωνα πάντα με την Corriere, θα ανοίξουν εκτός απροόπτου τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας.
Την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών καθώς και άλλα καταστήματα.
Την τέταρτη Δευτέρα, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.
Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης. Για παράδειγμα, τα καταστήματα μεγέθους 40 τετραγωνικών μέτρων ή μικρότερα θα μπορούν να δέχονται έναν πελάτη τη φορά, ενώ στα υπόλοιπα ο αριθμός των πελατών θα είναι αντίστοιχος του μεγέθους τους. Στα μπαρ και τα εστιατόρια οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και θα προτιμούνται οι ανοικτοί χώροι από τους κλιματιζόμενους.
Περισσότεροι από 25.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 στην Ιταλία.
Ισπανία
Η χώρα προχωρεί σε μικρή χαλάρωση της αυστηρής καραντίνας επιτρέποντας από χθες στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., αλλά μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Κάθε ενήλικας μπορεί να συνοδεύει μέχρι τρία παιδιά, τα οποία θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να παίζουν στις παιδικές χαρές.
Η κυβέρνηση υπογράμμισε πως οι έξοδοι αυτές πρέπει να γίνονται με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγεινής και κοινωνικής απόστασης. Δεν έχει κάνει ακόμη γνωστό πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Η Ισπανία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα παγκοσμίως χώρα από τον κορονοϊό και βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία αναμένεται να παραταθεί από το κοινοβούλιο έως και τις 9 Μαΐου. Χθες είχε καταγράψει 223.759 κρούσματα και 22.902 νεκρούς.
Γαλλία
Η χώρα θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάσει πρωτόκολλα που θα εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων και των πελατών.
Η κυβέρνηση αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ. Το νωρίτερο που θα λειτουργήσουν και πάλι είναι τα μέσα Ιουνίου.
Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται οι αθλητικές και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον άδεια για να περπατήσουν στον δρόμο ή για να βγουν για τρέξιμο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης σε μέτρα περιορισμού των κινήσεων των ηλικιωμένων, ενώ έχει διαμηνύσει στις επιχειρήσεις να ενθαρρύνουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι δυνατόν, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι προστατευτικές μάσκες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν η χρήση τους θα καταστεί υποχρεωτική.
Βρετανία
Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα του θα διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους, παρά το οικονομικό κόστος που έχουν.
«Κατανοώ αυτές τις φωνές που λένε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο σύντομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε», υπογράμμισε.
Ο Χάνκοκ πρόσθεσε πως η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει για την οικονομία και ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας θα ήταν οικονομικά επιζήμιο.
Χθες ο απολογισμός των νεκρών στα βρετανικά νοσοκομεία ξεπέρασε το όριο των 20.000, φθάνοντας τους 20.319.
Γερμανία
Στη χώρα επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ. και από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (που μπορεί να είναι και ένα υφασμάτινο μαντίλι) τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει πως η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και οι αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής θα παραμείνουν σε ισχύ για μήνες.
Η χώρα είχε χθες 152.438 κρούσματα και 5.500 νεκρούς.
Αυστρία
Οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα θα επαναλειτουργήσουν από τις 15 Μαΐου, αλλά με κάποιους περιορισμούς (ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.).
Οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου
Από τις 18 Μαΐου, τα σχολεία θα λειτουργούν με «βάρδιες», οι μισοί μαθητές θα είναι στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και οι άλλοι μισοί την Πέμπτη και την Παρασκευή και την εβδομάδα που ακολουθεί θα ισχύει το αντίστροφο.
Έξω από την τάξη θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής ενώ δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής.
Βέλγιο
Η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε ένα λεπτομερές σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού.
Βάσει των νέων κανόνων, όλα τα καταστήματα θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν από τις 11 Μαΐου, με τα σχολεία να ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα — ωστόσο με περιορισμένο αριθμό μαθητών στην κάθε τάξη.
Τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα καταστήματα υφασμάτων στις 4 Μαΐου, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν απ’ όλους τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα.
Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές. Τα καφέ και τα εστιατόρια δεν θα ανοίξουν και πάλι πριν από τις 8 Ιουνίου.
Το lockdown είχε αρχίσει στο Βέλγιο στις 12 Μαρτίου.
Περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό στη χώρα αυτή των 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων και έχουν καταγραφεί σχεδόν 6.700 θάνατοι, περισσότεροι από τους μισούς σε οίκους ευγηρίας. Το Βέλγιο έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.
Ολλανδία
Η χώρα έχει ανακοινώσει πως θα ανοιξει τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από τις 11 Μαΐου, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστοί, ενώ παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.
Χθες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν στη χώρα 37.190 και οι νεκροί είχαν φθάσει τους 4.409.
Ελβετία
Η χώρα θα αρχίσει από αύριο την πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου.
Στην Ελβετία είχαν καταγραφεί μέχρι την Παρασκευή 28.677 κρούσματα και 1.309 θάνατοι.
Τσεχία
Στη χώρα ήρθη η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων που είχε επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού. Οι Τσέχοι μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων. Μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους όποτε θέλουν, όμως οι κανόνες κοινωνικής απόστασης, όπως και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξακολουθούν να ισχύουν.
Από τη Δευτέρα, οι Τσέχοι θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στους πολίτες της ΕΕ, που φθάνουν στην Τσεχία για δουλειές, και στους φοιτητές θα επιτρέπεται η είσοδος, αλλά όχι και στους άλλους ξένους. Οι ξένοι θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ που να έχει γίνει τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.
Το lockdown άρχισε στη χώρα στις 16 Μαρτίου.
Πολωνία
Η χώρα σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων στις 4 Μαΐου, στα τέλη του ίδιου μήνα θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας ενώ αγώνες μοτοσικλέτας θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου. Το επόμενο στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών θα περιλάβει την επαναλειτουργία κλειστών αθλητικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν οι πισίνες και τα γυμναστήρια.
Η Πολωνία άρχισε να χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς νωρίτερα τον Απρίλιο, λέγοντας ότι κοστίζουν υπερβολικά στην οικονομία. Έχει ανοίξει και πάλι δάση και πάρκα και χαλάρωσε τους κανόνες για τον αριθμό των πελατών στα καταστήματα.
Μέχρι χθες, η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχε αναφέρει 11.067 κρούσματα και 499 θανάτους.
Ουγγαρία
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αντικαταστήσει από τις αρχές Μαΐου την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, ωστόσο αναμένεται πως οι νέοι κανόνες θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown, που διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα, έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Ρουμανία
Η χώρα θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μετά τις 15 Μαΐου και με προϋποθέσεις την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού.
Όσον αφορά την επανάληψη οικονομικών δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διεξάγει αναλύσεις σε κάθε τομέα, χωρίς να κάνει γνωστό κάτι συγκεκριμένο.
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει πάντως δηλώσει πως η κυβέρνηση εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών που έχει επιβάλει για τα άτομα άνω των 65 ετών.
Σερβία
Από τη Δευτέρα θα ισχύσει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων/κουρείων και των γυμναστηρίων. Πριν από πέντε ημέρες άρχισαν να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά ωστόσο θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
Η χώρα είχε χθες 7.779 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 151 νεκρούς.
Κροατία
Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά στη χώρα αύριο, Δευτέρα, στις 4 Μαΐου και στις 11 Μαΐου.
Αύριο θα ανοιξουν όλα τα καταστήματα λιανικής, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσουν να λειτουργουν ξανά στις πόλεις. Θα επιτραπεί η λειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, βιβλιοπωλείων και γκαλερί. Οι αθλητές θα μπορούν να προπονούνται σε ατομικά, όπως και σε ομαδικά αθλήματα.
Η δεύτερη φάση, που θα έρθει στις 4 Μαΐου εφόσον η πρώτη φάση αποδειχθεί επιτυχής, αφορά τη χαλάρωση των περιορισμών στο σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο θα αποκαταστήσει πλήρως τις υπηρεσίες του. Θα λειτουργήσουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κουρεία.
Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης, από τις 11 Μαΐου, θα επιτραπούν συγκεντρώσεις έως και 10 ανθρώπων στον ίδιο χώρο με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Θα επιτραπεί επίσης η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων. Ακόμη θα επαναληφθούν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των πόλων και οι πτήσεις στο εσωτερικό της Κροατίας.
Και στις τρεις φάσεις προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των υψηλότερων προδιαγραφών υγιεινής.
Βόρεια Μακεδονία
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει από την περασμένη Πέμπτη 23 Απριλίου τον χρόνο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα.
Παράλληλα κατέστησε υποχρεωτική την κάλυψη του στόματος (με προστατευτική μάσκα προσώπου ή κάποιο κασκόλ) για τους πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκέπτονται κλειστούς χώρους (σουπερμάρκετ, άλλα εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.ά), αλλά και λαϊκές αγορές.
Όσοι κινούνται σε ανοικτούς χώρους θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονταν μέχρι την Παρασκευή σε 1.259 και 59 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19.
Μαυροβούνιο
Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση, οι πολίτες επιτρέπεται πλέον να κυκλοφοούν μέχρι τις 11 μ.μ. και τα καταστήματα να λειτουργούν μέχρι τις 10 μ.μ.. Επίσης επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών σε δημόσιους χώρους για λόγους αναψυχής, αλλά με την προϋπόθεση ότι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι 313 και έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι.
Βοσνία
Η Βοσνιοκροατική Ομοσπονδία χαλάρωσε την Παρασκευή τους περιορισμούς σε ηλικιωμένους και παιδιά, που μέχρι τώρα απαγορευόταν να βγουν από τα σπίτια τους, καθώς απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση αυτή.
Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται πάντως ότι πρέπει πάντα να τηρούνται το μέτρο της κοινωνικής απόστασης καθώς και άλλα προστατευτικά μέτρα.
Στη χώρα ήρθη επίσης η νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ ανακοινώθηκε πως μπορεί να γίνουν σύντομα κινήσεις για να επαναλειτουργήσει εν μέρει η οικονομία.
Η Βοσνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης στις 17 Μαρτίου. Έχει καταγράψει επισήμως 1.421 κρούσματα και 55 θανάτους.
Σουηδία
Τα μέτρα που έλαβε η χώρα ήταν λιγότερο αυστηρά απ’ αυτά που ελήφθησαν σε άλλες χώρες, καθώς οι αρχές βασίσθηκαν στην πειθώ μάλλον παρά στην απαγόρευση.
Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανοικτά, οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Ωστόσο, την ώρα που άλλες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα αυστηρότερα μέτρα που είχαν εφαρμόσει, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε πως είναι πολύ νωρίς για ν’ αλλάξει πορεία η Σουηδία, καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει».
Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 15.300 κρούσματα και 1.765 θάνατοι από την Covid-19.
Κύπρος
Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να γίνει η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο – τριών μηνών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με την έναρξη της πρώτης φάσης να ορίζεται στις 4 Μαΐου.
Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει έπειτα από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα προστασίας του κοινού.
Σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής από το κοινό.
Η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών θα παρουσιαστεί την Τρίτη ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει την επομένη για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Με την πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών. Παράλληλα θα ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται ότι θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και γυμναστήρια.
Η τρίτη φάση προβλέπει την επανέναρξη αθλητικών οργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία φιλάθλων.
Στην τέταρτη φάση, αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες. Θα τεθεί ένα πλαίσιο για τον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να διακινούνται σ’ αυτούς τους χώρους ταυτόχρονα.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία σχολείων και τη μετάβαση σε εκκλησίες, γίνονται ακόμα σκέψεις.
Αεροδρόμια αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν σε τρεις μήνες με προϋποθέσεις.
Πηγή: skai.gr